Motor van de zaak

Maximaal fiscaal voordeel

Motorfietsen bieden vrijheid. Vrijheid op de snelweg. Je wint kostbare tijd tijdens het filerijden en ook het zoeken naar een fatsoenlijke parkeerplaats voor de motor gaat een stuk sneller. Naast dat je veel tijd bespaart, bespaar je ook veel geld. Dat een motor van de zaak voor de werkgevers en werknemers ook financieel aantrekkelijk is op fiscaal gebied, dat is iets wat maar weinig mensen weten. Het is zelfs mogelijk om een motor van de zaak aan te schaffen naast een auto van de zaak.

Wij zetten hieronder graag alle de voordelen voor je op een rij.

Voordelen motor van de zaak voor werkgever

Voor zowel de werknemer als voor de werkgever zitten er belangrijke voordelen aan het aanschaffen van een zakelijke motorfiets. Hieronder benoemen we allereerst kort de voordelen voor de werkgever, waarna we vervolgens ook de voordelen voor de werknemers zullen benoemen met specifieke rekenvoorbeelden.

  • Motorrijders zijn liefhebbers. Het aanbieden van een motor als vervoersmiddel wordt door deze liefhebbers als positieve secundaire arbeidsvoorwaarden gezien. Dit kan daarmee een middel zijn om uw werknemer aan u te binden of nieuwe werknemers te motiveren voor u te komen werken.

  • Reistijd is korter door minder nadelig effect van files. Indien de werknemer tijdens werktijd reist zorgt dit dus voor meer productieve werktijd.

  • Tijdwinst en kostenbesparing met parkeren.

 

Fiscaal voordeel per rechtsvorm

Ongeacht in welke rechtsvorm u werkzaam bent. Een motor van de zaak brengt fiscale voordelen met zich mee bij elk van deze rechtsvormen.

Wat zijn de fiscale voordelen van een motor van de zaak voor een ZZP'er of iemand met een eenmanszaak?

Rijdt u minimaal 10% van alle kilometers zakelijk? In dat geval zijn de kosten en afschrijvingslasten aftrekbaar van de resultaten van uw onderneming. Dit kan dus een belastingbesparing opleveren. De tarieven van de belasting over de winst kunnen dus oplopen tot 52%. Wanneer u de motor zakelijk financiert, dan is ook de rente aftrekbaar. Gaat uw voorkeur uit naar het zakelijk leasen van de motorfiets? In dat geval zijn de leasekosten aftrekbaar van de winst.

Ik heb een B.V. Wat zijn voor mij de fiscale voordelen van een motor van de zaak?

Als u een B.V. heeft, dan kan de motor van de zaak door de B.V. worden aangeschaft. Welke kosten zijn er in dat geval aftrekbaar?

* De afschrijving
* De gebruikskosten (hieronder vallen ook de brandstof en motorkleding)
* Eventuele rente ook aftrekbaar
* De kosten voor een zakelijke leaseovereenkomst

Wat zijn de verschillen tussen een Financial leaseconstructie en een Full-Operational lease constructie?

Er zijn meerdere belangrijke verschillen tussen een Financial lease constructie en een Full-Operational lease constructie. We benoemen ze hieronder voor u:

  • Bij een Financial lease constructie wordt de motor van de zaak eigendom. Bij een Full-Operational lease constructie niet en moet u de motor inleveren.
  • Bij een Financial lease constructie zijn exploitatiekosten zoals: verzekering,onderhoud,banden en belasting voor eigen rekening. Bij Full-Operational lease zijn deze kosten inbegrepen in het maandbedrag.

Wat zijn de verschillen tussen bijtelling auto van de zaak en bijtelling motor van de zaak?

Wanneer u met een auto van de zaak minder dan 500 km. privé rijdt, dan betaalt u een vast percentage van de nieuwwaarde. Dit percentage zal op basis van milieubelasting verschillend zijn. 

Over het algemeen is dit percentage 22% 

Voorbeeld: Bij een auto van € 25.000,- wordt er dan € 5.500,- bijgeteld. Bij een salaris van € 40.000,- euro komt dit neer op € 225,- euro aan netto kosten per maand.

Dit is onafhankelijk van het aandeel privé en zakelijk gebruik. Kiest u ervoor om de auto niet privé te gebruiken, dan zult u een sluitende kilometer administratie bij moeten houden om te bewijzen dat alle gemaakte kilometers daadwerkelijk zakelijk zijn.

Bij een motor van de zaak is er geen dergelijke standaard regeling. De kosten voor de privé gereden kilometers dienen bij het salaris geteld te worden. Hierbij geldt een omgekeerde bewijslast. U hoeft dus geen kilometeradministratie bij te houden. U kunt een kilometerkostprijs bepalen. Dit is voor een operational lease erg eenvoudig omdat de maandelijkse kosten vast staan. 

Wanneer u de motorfiets in eigendom heeft zal u sommige elementen moeten schatte, denk hierbij aan onderhoud. In overleg met uw accountant kunt u een vaste kostprijs bepalen. Deze zal waarschijnlijk tussen de  € 0,25 en € 0,35 cent liggen. Het aantal kilometers dat u de motorfiets privé gebruikt vermenigvuldigd met de kostprijs moet u bij uw inkomen optellen. 

Zoals eerder beschreven; het aantal kilometers moet aannemelijk zijn, maar bij een motorfiets heeft u geen verplichting tot het bijhouden van een kilometeradministratie.

 

Rekenvoorbeeld motor van de zaak

Om u iets meer context te geven bij de bovenstaande tekst hebben we hieronder voor u een rekenvoorbeeld klaarstaan. In dit rekenvoorbeeld benoemen we de voordelen voor u als motorfietsrijder bij het rijden van 20.000 km waarvan 4.000 km privé worden gereden.

Leaseprijs BMW R 1200 GS per jaar
(€ 459,- x 12 maanden) = € 5508,- euro
Benzine per jaar
€ 1450,-
Totale kosten (werkgever) per jaar
(€ 5508 + € 1450 ) = € 6958,- euro
Kosten per kilometer
(€ 6958 / 20.000 km) = 0,35 eurocent
Bijtelling privé
(4.000 km x € 0,35 eurocent) = € 1400,- euro
MKB winstvrijstelling
(€ 1400 x 14%) = 196,- euro
Bijtelling privé verminderd met de MKB winstvrijstelling
(€ 1400 - €196) = € 1204,- euro

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) benutten

Tot 28% van investering extra aftrekbaar!

Financier of koopt u de motorfiets zakelijk en wordt de motor op de balans van het bedrijf gezet? Dan kan het zo zijn dat er een extra aftrekpost van toepassing is op uw situatie. Dit wordt ook wel de kleinschaligheidsaftrek genoemd (KIA).

Wat houdt de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek precies in?

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is een eenmalige extra aftrekpost. De hoogte van deze aftrekpost hangt af van je investering. Als u in het jaar waarin u de motor aanschaft een bedrag spendeert van maximaal 56.024,- euro, dan kunt u tot 28% van uw netto investeringsbedrag aftrekken. Boven dit bedrag neemt de investeringsaftrek geleidelijk af.

Deze kleinschaligheidsinvesteringsaftrek kan worden verwerkt in uw aangifte van de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

Deze aftrek is een groot voordeel van de motorfiets ten opzichte van de auto van de zaak. Auto's zijn namelijk uitgesloten van deze regeling.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Vul onderstaand formulier in en onze specialisten informeren u graag over de mogelijkheden.

Extra Milieu investeringsaftrek (MIA) bij de C evolution

De verkoop van volledig elektrische voertuigen worden extra gestimuleerd door middel van de Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Met de MIA profiteert u van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Dat komt bovenop uw gebruikelijke afschrijving.

De voorwaarden van de regeling kunnen tussentijds worden aangepast door de overheid. Klik op meer informatie voor een link naar de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Lagere bijtelling voor privégebruik motor van de zaak

aantal gereden privékilometers x kostprijs per kilometer

Wanneer je een motor van de zaak privé gebruikt, betaal je bijtelling.

Deze bijtelling ligt echter een stuk lager dan bij een auto van de zaak. Bij een motor van de zaak bestaat de bijtelling uit het werkelijk aantal gereden privékilometers vermenigvuldigd met de kostprijs per kilometer.

Bij een besloten vennootschap (B.V.) wordt dit als loon verwerkt. Hierbij kan eventueel de vrije ruimte van de werkkostenregeling worden gebruikt.

Wordt de winst belast met inkomstenbelasting? Dan wordt de bijtelling in mindering gebracht op de aftrekbare kosten van de motorfiets.

Een vast bedrag mag worden aangenomen voor de kostprijs. De bewijslast qua privékilometers is omgekeerd. Dit is ook de reden dat er geen kilometeradministratie te worden bijgehouden.

BTW voordeel motor van de zaak

Indien u BTW plichtig bent, kunt u de BTW verrekenen bij aanschaf van een nieuwe motor. Wanneer een gebruikte motor eigendom is geweest van een privépersoon verandert deze in een zogenoemde "marge motor".

Daar wordt geen BTW over de verkoopprijs geheven waardoor deze niet aftrekbaar is. Deze is daardoor minder interessant om aan te schaffen als ondernemer. We hebben echter altijd een ruim aanbod in jong gebruikte BTW motorfietsen waarbij dit wel mogelijk is.

U kunt deze motorfietsen makkelijker vinden door "BTW-verrekenbaar" aan te vinken als u op "uitgebreid zoeken" hebt geklikt in onze voorraadmodule.

Medewerkers van Simako BDM bij de balie

Uw specifieke situatie

Uw accountant kan u precies aangeven wat de mogelijkheden in uw situatie zijn. Daarbij helpen wij u natuurlijk graag om de benodigde informatie aan te leveren. Heeft u vragen over een specifieke motor, of zakelijk motorrijden algemeen?

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!