Motor van de zaak

Maximaal fiscaal voordeel

Een motorfiets biedt vrijheid. Denk eens aan de tijd die je bespaart tijdens het filerijden en het zoeken naar een parkeerplaats. Maar wist je dat je naast tijd ook veel geld kan besparen als je een motorfiets aanschaft? Motorrijden is op fiscaal gebied namelijk zeer aantrekkelijk als je kiest voor een motor op de zaak! Zakelijke aanschaf is vaak mogelijk, zelfs als er al bijvoorbeeld al een auto op de zaak staat.

Wij zetten de voordelen op een rij.

Fiscaal voordeel

Voor alle rechtsvormen brengt een motor op de zaak fiscale voordelen met zich mee.

Ben je ZZP’er of heb je een eenmanszaak?

En is minimaal 10% van de kilometers die je rijdt zakelijk? De kosten en de afschrijvingslasten zijn dan aftrekbaar van het resultaat van je onderneming. Dit kan een mooie belastingbesparing opleveren. De tarieven van de belasting over de winst lopen immers op tot 52%. Als je de motor zakelijk financiert, dan is de rente ook aftrekbaar. Kies je ervoor om de motorfiets zakelijk te leasen, dan zijn de leasekosten aftrekbaar van je winst.

Heb je een B.V.?

Dan kan je de motorfiets door de B.V. laten aanschaffen. In dit geval zijn de afschrijving, gebruikskosten (waaronder brandstof en motorkleding) en eventuele rente aftrekbaar. Bovendien zijn de kosten van een zakelijke leaseovereenkomst aftrekbaar.

Benut de KIA regeling (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek)
Tot 28% van investering extra aftrekbaar!

Koop of financier je de motorfiets zakelijk en zet je de motor op de balans van je onderneming? Dan kan het zijn dat er een extra aftrekpost van toepassing is voor jou: de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dit is een eenmalige extra aftrekpost. Hoe hoog deze is, hangt af van je investering. Als je in het jaar waarin je de motor aanschaft in totaal maximaal € 56.024 investeert, kan je tot 28% van je netto investeringsbedrag aftrekken. Daarboven neemt de investeringsaftrek geleidelijk af. Je kan deze aftrek eenvoudig in je aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting verwerken.

Dit is een van de extra voordelen van de motorfiets ten opzichte van de auto. Een auto is uitgesloten van deze regeling.

Extra Milieu investeringsaftrek (MIA) bij de C evolution

De verkoop van volledig elektrische voertuigen worden extra gestimuleerd door middel van de Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Met de MIA profiteert u van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Dat komt bovenop uw gebruikelijke afschrijving.

De voorwaarden van de regeling kunnen tussentijds worden aangepast door de overheid. Klik op meer informatie voor een link naar de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Lagere bijtelling

Als je de zakelijk aangeschafte motorfiets privé gebruikt, betaal je bijtelling. Die bijtelling is echter een stuk lager dan bij een auto. De bijtelling voor motorfietsen bestaat uit het werkelijke aantal gereden privékilometers vermenigvuldigd met de kostprijs per kilometer. Bij een B.V. wordt dit als loon verwerkt, waarbij eventueel de vrije ruimte van de werkkostenregeling nog kan worden gebruikt. Wordt je winst belast met inkomstenbelasting, dan wordt de bijtelling in mindering gebracht op de aftrekbare kosten van de motorfiets.

Voor de kostprijs mag een vast bedrag aangenomen worden en de bewijslast qua privekilometers is omgekeerd. Er hoeft daarom geen kilometeradministratie bijgehouden te worden.

BTW voordeel

Indien u BTW plichtig bent, kunt u de BTW verrekenen bij aanschaf van een nieuwe motor. Wanneer een gebruikte motor eigendom is geweest van een privepersoon verandert deze in een zogenoemde "marge motor". Daar wordt geen BTW over de verkoopprijs geheven waardoor deze niet aftrekbaar is. Deze is daardoor minder interessant om aan te schaffen als ondernemer. We hebben echter altijd een ruim aanbod in jong gebruikte BTW motorfietsen waarbij dit wel mogelijk is.
U kunt deze motorfietsen makkelijker vinden door "BTW-verrekenbaar" aan te vinken als u op "uitgebreid zoeken" hebt geklikt in onze voorraadmodule.

Uw specifieke situatie

Uw accountant kan u precies aangeven wat de mogelijkheden in uw situatie zijn. Daarbij helpen wij u natuurlijk graag om de benodigde informatie aan te leveren. Heeft u vragen over een specifieke motor, of zakelijk motorrijden algemeen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!